Terrarystyka Terrarium - zajrzyj na aktualne, codziennie odwiedzane forum dyskusyjne!




Data modyfikacji: 2020-12-07 18:43
Straszyki >> Phaenopharos khaoyaiensis - Patyczak czerwonoskrzydły

Phaenopharos khaoyaiensis - Patyczak czerwonoskrzydły

Odkrywca: Zompro Rok: 2000 Nie wymaga rejestracji
Nazwa łacińska: Phaenopharos khaoyaiensis
PSG: 215
Nazwa polska: Patyczak czerwonoskrzydły
Aktywność: Nocna
Pochodzenie: Tajlandia
Rozmnażanie: partenogenetyczne
Ciekawostki: Posiada bardzo małe skrzydełka o ładnym, intensywnie czerwonym zabarwieniu, które rozkłada na ułamek sekundy, kiedy czuje się zagrożony. Ma to na celu dezorientację drapieżnika, który nagle zauważa wyraźny, ale bardzo krótki i trudny do zlokalizowania ruch w gąszczu roślin (co mogło być nieostrożnym poruszeniem się większego gatunku drapieżnika).
Biotop: Lasy
Wielkość samca: 11 cm
Wielkość samicy: 14-15 cm
Żywienie: Nie jest wybredny, Najlepiej karmić go jeżyną, ale chętnie je większość roślin polecanych na karmę dla straszykowantych
Temperatura °C: 20-25°C
Wilgotność powietrza %: 60-70%%.
Wielkość terrarium: 50x40x40cm
Żywienie_odnosnik: nie wybieraj nic
Długość inkubacji jaj: 5-6 miesięcy
Wydzielanie substancji chemicznej: Nie
Sposób składania jaj: Rozrzuca
Trudność hodowli: Łatwy w hodowli
Dymorfizm płciowy: Samce nie występują w hodowlach, są mniejsze, chudsze, mają zielone nogi i żółte oczy z pseudoźrenicami jak u modliszek.
Odnośnik do opisu: Phaenopharos khaoyaiensis - Patyczak czerwonoskrzydły

Opis gatunku:

Nazwa polska: patyczak czerwonoskrzydły

Pochodzenie: Tajlandia

Rozmnażanie: partenogenetycznie

Wielkość: samica - 8cm, samiec - ?

 

Opis gatunku


Opisany dopiero w 2000 roku przez Oliviera Zompro. Duży - 14cm (licząc od gowy do odwłoka), imponujący patyczak z pięknymi krwistoczerwonymi mikroskrzydełkami. Bardzo łatwy w hodowli, rozmnaża się partenogenetycznie. Żywi się liśćmi jeżyny, maliny, truskawki. Można podawać też inne rośliny którymi karmimy inne gatunki.

Jaja mają niemal idealnie kulisty kształt, samica składa 2-3 jaja na dobę. Inkubacja trwa dość długo i trwa 5-6 miesięcy. Jajeczka najlepiej trzymać w lekko wilgotnym, jasnym i dobrze wentylowanym miejscu. Sugerowana temperatura to 20-25 st.C. Młode po wykluciusą brązowoszare z naprawdę długimi czułkami.


Opracowanie: Adam Popiel

UWAGA KATALOG W BUDOWIE!W CHWILI OBECNEJ PREZENTUJEMY WYLĄCZNIE ZDJĘCIA. DANE WPISANE W TEKSTY SA NIE AKTUALNE JESZCZE.