Lamponius guerini - straszyk gwadelupski
Nazwa łacińska: | Lamponius guerini |
PSG: | 101 |
Nazwa polska: | Straszyk gwadelupski |
Aktywność: | Dzienna |
Rozmnażanie: | płciowe i partenogenetyczne |
Żywienie_odnosnik: | nie wybieraj nic |
Wydzielanie substancji chemicznej: | Nie |
Sposób składania jaj: | Zakopuje |
Trudność hodowli: | Łatwy w hodowli |
Odnośnik do opisu: | Lamponius guerini - straszyk gwadelupski |
Nazwa polska: straszyk gwadelupski
Pochodzenie: Gwadelupa
Rozmnażanie: płciowo, partenogenetycznie
Wielkość: samica - 8cm, samiec - 7
Opis gatunku
Stosunkowo łatwy w hodowli straszyk z wyraźnie zaznaczonym dymorfizmem płciowym. Rozmnaża się płciowo, przy czym kopulacja może trwać godzinami. U tego straszyka zdarzają się przypadki katalepsji, co jest raczej domeną patyczaków niż straszyków. Spotykane są dwie formy barwne: brązowa (najczęściej spotykana) oraz brązowa z białymi plamkami na grzbiecie samicy. Optymalne warunki rozwoju to 22-25 st.C przy dość wilgotnym środowisku, sugerowane min. raz dziennie spryskanie terrarium. Straszyki te można karmić liśćmi dębu, jeżymy, maliny lub eukaliptusa.
Samiec wyglądem przypomina raczej patyczaka z zielono-brązowymi nogami niż typowego straszyka. Jego ciało jest cylindryczne, szersze przy stawach. Za głową można znaleźć 8 małych wyrostków.
Samica ma spłaszczone ciało (8-9cm) przypominające kawałek kory. Całe jest pokryte niedużymi wyrostkami. Po obu stronach w części końcowej odwłoka widoczne są płatki (spłaszczenie pancerzyka). Wewnętrzna część przednich ud jest czerwonawa, podobnie jak u patyczaka indyjskiego. Składa około 2 jajek dziennie. Długość życia wynosi średnio 11 miesięcy. Inkubacja trwa 4-5 miesięcy. Zalecana temperatura to 25 st.C i niezbyt duża wilgotność otoczenia.
Opracowanie: Adam Popiel